Hoe komen we weer uit de Sinterpiet discussie?

Hoe komen we er weet uit? Puzzel je mee?

Vraag aan jou: hoe komen we met elkaar uit de Sint- en pietdiscussie? Puzzel je mee?

Of je nu voor of tegen bent of je er juist niet mee wilt bemoeien: we zitten er met z’n allen in. De Sinterpiet-discussie.

Maar…… hoe komen we er weer uit?

Hoe zorgen we dat we één verhaal krijgen waar we mee uit de voeten kunnen in plaats van verharde verhalen tegenover elkaar? Want het gelijk doet er niet meer toe, alle verhalen bevatten waarheid. Hoe zorgen we dat het ons niet (nog) meer verdeelt? Dat we weer tot elkaar kunnen komen en zorgen dat we op een fatsoenlijke manier samen kunnen (blijven) leven?

Hoe maken we hier een maatschappelijke discussie van? Waar we het kunnen hebben over de thema’s achter de discussie, over uitsluiting en meedoen, over met elkaar samenleven. Doen we dat op landniveau, stad of dorpsniveau, wijk of straatniveau? Doen we dat met onze familie en vrienden of juist niet? Hoe luisteren we met het doel elkaar te snappen en verder te komen in plaats van de luisteren om ons eigen gelijk te verkondingen.

Wie is nou eigenlijk verantwoordelijk?

En wie is verantwoordelijk? Zijn wij dat? Is de overheid dat? Moeten wij als mediators opstaan en en groot landelijk debat organiseren? En hoe krijgen we de goede mensen aan tafel? Wie zijn eigenlijk de goede mensen?

En wat als het zo blijft, als we ons nog meer ingraven in onze loopgraven. Wat betekent dat voor ons samenleven voor de toekomst? En is dat de prijs die we willen betalen? Is het ons dat waard?

Heel leuk als je mee puzzelt hoe wij deze discussie kunnen stoppen. Meningen over de inhoud zijn er al genoeg, fijn als je die elders plaatst. Het gaat niet om waarheidsvinding, maar om met elkaar te puzzelen hoe we het verschil overbruggen. Heb jij de gouden tip?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *