Over de IJssel Mediation 

Overbrug jij het verschil?


Uit elkaar - Ouderschapsplan en scheidingsconvenant

Jullie gaan scheiden. Dat is verdrietig en vaak een schok voor minimaal één van jullie twee. Bij een scheiding komt veel kijken, je leven staat op losse schroeven. Wie krijgt bijvoorbeeld welke spullen? Wie blijft er in de woning wonen? Hoe gaat het straks met gezamenlijke vrienden? En het belangrijkste: hoe regelen jullie het goed voor de kinderen? Ook al ligt jullie relatie niet officieel vast in een huwelijk of in een geregistreerd partnerschap; het is belangrijk om de dingen samen goed te regelen, zeker als jullie samen kinderen hebben.

Als jullie uit elkaar gaan én kinderen hebben is het verplicht goede afspraken te maken over de kinderen. Dit leg je vast in een ouderschapsplan. In het ouderschapsplan regel je van alles rondom de kinderen. Bijvoorbeeld hoe jullie het gezag regelen, waar de kinderen gaan verblijven, hoe jullie zorgen dat de kinderen contact blijven houden met jullie beiden en met de familie van beiden kanten, hoe jullie het financieel regelen voor de kinderen of hoe jullie kerstmis, vader- en moederdag en vakanties af willen spreken.

Ouderschapsplan en scheidingsconvenant

Een scheiding is vaak een emotionele marathon. Onder (vaak) grote druk moet je afspraken met elkaar maken, naar elkaar luisteren, elkaar proberen te begrijpen en elkaar wat gunnen. Dat is niet altijd makkelijk. Ik begeleid het gesprek, zodat jullie met en voor jullie kinderen een goed ouderschapsplan kunnen maken. Dit ouderschapsplan voegt de advocaat toe aan het scheidingsconvenant wat ingediend wordt bij de rechtbank. Tijdens de mediation leer je te communiceren vanuit de rol die jullie bindt in de toekomst: de rol van ouder. Hoe zorg je er samen voor dat je beiden ouder bent en blijft voor jullie kinderen? 

Naast het ouderschapsplan maken jullie ook een scheidingsconvenant. Hierin spreken jullie belangrijke praktische zaken af. Wat doen jullie bijvoorbeeld met het pensioen, partneralimentatie, gezamenlijke schulden of de hypotheek op de woning? Ik help jullie om over deze punten samen afspraken te maken.  Als jullie de afspraken hebben gemaakt die nodig zijn om uit elkaar gaan, dan volgt een tekenafspraak met een advocaat. Zij dient de stukken in bij de rechtbank en houdt jullie op de hoogte van de voortgang. 

Ben je nieuwsgierig hoe mediation jullie kan helpen? De eerste stap is een kennismakingsgesprek. Het eerste half uur is gratis. Na het kennismakingsgesprek beslissen jullie of jullie verder willen met de mediation. Heb je inhoudelijke vragen? Kijk dan bij veel gestelde vragen of neem contact met me op, ik denk graag met jullie mee.


Tip Villa Pinedo; een prachtige site door kinderen van gescheiden ouders aan andere kinderen uit gebroken gezinnen, ouders en familie. Zij vertellen hoe scheiden voor hen is en wat zij nodig hebben. Bijvoorbeeld in onderstaand filmpje. Villa Pinedo heeft ook een mooi boek geschreven met wijze en inspirerende tips voor scheidende ouders; hoe blijf je samen goed ouder.


Noortje mediator en coach Zutphen


"Opeens ben je nog wel aan elkaar verbonden als ouder, maar niet meer als partner. Hoe doe je dat goed? Hoe voorkom je dat je je partnerbril opzet als het om de kinderen gaat?"